Tuntikuvaukset

Sambic® -tunnin kuvaus

Sambic®-liikuntatuote sisältää vauhdikasta tanssiliikuntaa brasilialaisilla tansseilla (mm. sambareggae, axé-tanssit ja samba, katso brasilialaisten tanssien kuvaukset sivun lopusta). Kaikille sopivalla tunnilla kohotamme kuntoa ja lisäämme vartalon liikkuvuutta ihanien brasilialaisten rytmien tahdissa. Pehmeät reggaen liikkeet poistavat selän, hartiaseudun ja rintarangan jäykkyyttä, ja samba pistää puolestaan lantioon liikettä! Myös ryhti ja lihaskunto paranevat! Selkeät askelkuviot perinteisin tai trendikkäin lisukkein. Rentoa, hauskaa ja hikistä sekä aitoa brassifiilistä! Ohjaajana koulutettu Sambic-ohjaaja.
Tunneilla harjoittelemme brasilialaisten tanssien, kuten samban ja sambareggaen perusliikkeitä sekä tanssien tekniikkaa. Teemme askelista sarjoja, etsimme tanssin sielua ja haemme omaa persoonallista suoritustapaa erilaisilla harjoitteilla. Katso videoklippi Tainan Sambic-tunnista. (tällä tunnilla mukana oli axé-tanssi, samba ja Maculele-tanssi). Kaikilla ohjaajillamme on oma ohjaustyylinsä, mikä tekee tunneistamme mukavan erilaisia. Noudatamme kuitenkin tunnin perusrunkoa mukaillen sitä eri ryhmien mukaisesti.

Tuntivalikoimasta löytyy perus-,  keski-  ja jatkotason tunteja, nuorten tunti sekä esiintyvien ryhmien omia tunteja. Tervetuloa kanssamme upeaan Sambic-kauteen joka on täynnä tunteja, kursseja ja tapahtumia!
Sambicin pienryhmän on Sambic® Intensive Practice! Tunnit alkoivat syksyllä 2013 ja tällä hetkellä tarjoamme SIP-tuntia tilaustuntina.

Tule’s Samba®

Tules’s Samba on Sambicin rekisteröity liikuntatuote, joka sopii tanssin harrastajille, jotka haluavat harjoitella sambaa pikkuhiljaa edistyen ja jotka haluavat yksilöllisempää ohjausta.
Tule’s Samba sopii myös mm. senioreille, erityisryhmille jo odottaville äideille.
Liikkeet on rajattu nivelystävällisiksi karnevaalisamban ja sambareggaen helppoihin liikkeisiin. Tunneilla on myös tanssi- ja venyttelyosuuksia, vartalon liikkuvuusharjoituksia sekä ryhmäterapeuttisia harjoituksia.

Samkid®

Lapsille tarkoitettu liikuntatuote Samkid on brasilialaista meininkiä kohdennettuna 4-12 -vuotiaille lapsille ja nuorille, miksei nuoremmillekin! Samkid on rytmiä, askeleita, alkuperäistä ja uutta tanssia, liikunnan riemua, iloittelua ja improvisaatiota. Järjestämme omia tunteja sekä tilaustunteja kouluille, kerhoihin ja päiväkoteihin. Uudet vartaloa irroittavat liikkeet lisäävät mm. lasten kokonaismotoriikkaa ja koordinaatiota.

Futis-Sambic®

Sambic Oy lanseerasi keväällä 2010 uuden Futis-Sambic harjoittelumuodon jalkapalloseuroille. Monipuolinen brasilialaisiin tansseihin perustuva Futis-Sambic testattiin vuoden 2010 alussa HJK-j -94 poikien joukkueessa sekä FC Kontun ja Puotinkylän Valtin 11-19-vuotiaiden tyttöjen joukkueessa. Palautteet olivat innostuneita. Valmentajat ja pelaajat totesivat Futis-Sambicin sopivan erittäin hyvin sisäkausiharjoitteluun monipuolisena, liikkuvuutta ja koordinaatiokykyä lisäävänä, jalkapalloa tukevana harjoittelumuotona. Myös HJK:n miesten liigajoukkueen pelaajat testasivat Sambic tanssikoulun kehittämää Sambic-liikuntatuotetta osana omaa harjoitteluaan.
Kysy lisää tilattavista tunneista  ja Futis-Sambic DVD:stä: info@sambic.fi

Sambic® Intensive Practice

Kurssilla käydään Sambic® -liikuntatuotteen sisältöön kuuluvien tanssien turvallinen tekniikka yksilötasolla läpi. Pienryhmätunneille osallistuvilla voi olla tavoitteena tanssiharrastuksen aloittaminen pitkän tauon jälkeen, kuntoutuminen, tanssiliikunnassa tarvittavien lihasten aktivointi ja itseharjoittelu, henkilökohtaisen analyysin tarve tai liikunta- ja toimintakyvyn lisääminen. Tunnit sopivat erinomaisesti henkilöille, jotka haluavat yksityistuntia vastaavan intensiivisen harjoittelun pienryhmän kesken. Perusteellista pureutumista brasilialaisten tanssien liikkeisiin!
Tule tutustumaan Sambic-tunteihin! Kuntosi nousee, opit uutta, kehität omaa ilmaisua sekä sosiaalisia taitoja ja luot uusia kontakteja!

Sambicin historia

Karnevaalisamban ja sambareggaen liikkeistä sekä musiikista Taina Kanerva kehitti vuonna 1991 sambajumpan (sambic), jonka kautta yksinkertaisilla tanssien liikkeillä toteutetaan tunnin aerobinen osuus. Tanssiaskeleiden nimikkeistön ja oikeiden liikkeiden ja sarjakokonaisuuksien kautta luotiin tehokas ja miellyttävä tuntiformaatti, joka muuttuu ajan hengen mukaisesti perusrakenteen pysyessä vakiona. Tunneilla loppuun kuuluvat olennaisena osana “irrotteluosuudet” sekä venyttelyt. Tänä päivänä Sambic-tunnit ovat vauhdikkaita ja liikunnallisia. Mielenkiintoinen vaihtoehto perinteiselle liikuntatunnille. Sambic on rekisteröity liikuntatuote ja vain koulutetut ohjaajat voivat pitää Sambic-tunteja sekä käyttää SAMBIC® -nimeä.

Tanssien kuvaukset

Sambicin kehittämät liikuntatuotteet sisältävät brasilialaisia tansseja joista on valittu tietyt perustanssit jotka kuuluvat aina vakiona Sambic -tuntien formaatiin (samba-reggae, axé-tanssit ja brasilialainen samba. Lisäksi kauden aikana voimme lisätä myös muita tansseja tunnin sisältöön. Tunnilla käytettävien brasilialaisten lisätanssien määrä liittyy ryhmän tasoon sekä ohjaajan kokemukseen.

Brasilialainen samba

Karnevaalisamba on Rio de Janeirossa kehittynyt brasilialaisen tanssin ja musiikin muoto. Tunnusomaisia piirteitä, jotka ovat siirtyneet afrikkalaisiin heimoihin kuuluvien orjien musiikista karnevaalisambaan, ovat mm. rytmisoittimien runsas käyttö ja polyrytmiikka sekä säkeistö-kertosäe -rakenteet. Karnevaalisambatanssi kuuluu pitkälti karnevaaliperinteeseen, johon kuuluvat tietysti sambakoulut ja maailman suurimmat karnevaalit Rio de Janeirossa. Kulkueessa eri osastoihin kuuluvat tanssijat liikkuvat oman tanssialansa edellyttämän tanssityylin mukaisesti. Kulkuetanssin lisäksi on olemassa nk. estradisambaa, showsambaa, jota esittävät mm. erilaiset esiintyvät sambaryhmät. Esitykset koostuvat erilaisista koreografioista ja soolotanssiosuuksista baterian (soittajien) säestyksellä. Hyvä tanssija ilmentää parhaimmillaan eri baterian soittimia, tietysti kehittämällä kulloiseenkin rytmiin sopivia liikkeitä. Tanssiessa näkyy luonnollisesti myös tanssin riemu ja tunteiden välittäminen.

Sambareggae

Sambareggae, afrosamba on koillis-brasilialainen perinnetanssi, johon on afrikkalainen tanssi on antanut oman leimansa. Tanssissa käytetään voimakkaasti koko kehoa, varsinkin ylävartaloa. Musiikissa korostuu voimakas afro-brasilialainen rytmi. Nykyään sambareggaeseen sekoitetaan populaarimusiikin aineksia (soul, funk, hiphop). Tunneilla käytetään sekä vanhaa, aitoa tyylisuuntaa että varsinkin nuorison suosimaa uudempaa tyyliä, joka muuttuu kulloinkin valitsevien muotivirtauksien mukaisesti. Liikkeet kasvattavat lihaskuntoa ja helpottavat erityisesti niskahartiaseudun jäykkyyttä.

Afro-brasilialainen tanssi

Koillis-brasilialaisessa musiikissa korostuu afrikkalainen perintö, lyömäsoittimet ja synkopoidut rytmit. Tanssit pohjautuvat bahialaiseen kansanprinteeseen mm. candomblé-uskontoon, orixójen tansseihin ja rytmeihin.

Axé-tanssi

Axé-tanssit kehittyivät 1990-luvun alussa Bahiassa karnevaalien aikana ja ne pohjautuvat brasilialaiseen populaarimusiikkiin. Karnevaaleilla isojen autojen lavoilla esiintyivät suositut Axé-bändit ns. Trio Elétricos kulkueena. Tanssityyli on erittäin suosittua Brasilian koillisosassa ja tänä päivänä se on levinnyt eri puolille Brasiliaa. Tanssityyli on energistä ja siihen on yleensä poimittu eri elementtejä muista populaareista tanssityyleistä. Tanssin liikkeet on usein tehty tietyn musiikkikappaleen sanoituksiin sopiviksi. Sporttista Axé-tanssia tanssitaan useimmiten lenkkareissa ja sambastakin tuttu samba no pé -askel tehdään voimakkaammin ja leveämmässä perusasennossa kuin perinteisessä sambassa.

Maracatú

Maracatú on brasilialainen musiikkityyli Pernambucon osavaltiosta Brasiliasta. Maracatún juuret tulevat Afrikasta (Angola). Maracatulla on tiiviit yhteydet Afro-brasilialaiseen Candomblé-uskontoon ja se liittyy läheisesti vanhaan karnevaaliperinteeseen jossa kruunattiin symboliset kuningas ja kuningatar. Vanhaa Maracatu rytmiä soitetaan lähes yksinomaan eri kokoisilla rummuilla ja huiluilla. Tanssijoilla on värikkäitä pukuja ja heidän tanssinsa sisältää reipasta liikehdintää, meren aaltoja kuvaavaa kehon käyttöä ja pyörimisiä joiden aikana perinteiset isot kukkahameet pääsevät oikeuksiinsa. Tänä päivänä Maracatú-ryhmät ovat elpyneet ja rytmi on levinnyt ympäri Brasiliaa. Rytmiä sekoitetaan myös muihin musiikkityyleihin.

Frevo

Frevo on Brasilian Pernambucosta Recifestä peräisin oleva tanssi- ja musiikkityyli.
Tanssiin kuuluva sateenvarjo kehittyi tavallisista mustista puukahvaisista sateenvarjoista pieneksi ja myös värikkääksi sateenvarjoksi. Sateenvarjoliikkeet ovat osa tanssia ja akrobatian tekeminen niillä on kuuluu oleellisesti frevo-tanssiin.
Frevo on yli 100 vuotta vanha (1907) ja luonnollisesti se on kehittynyt koko tämän ajan saavuttaakseen nykyisen muotonsa. Frevo-de-Rua (Street Frevo), musiikki on pääasiassa instrumentaalityyliä jota soitetaan nopealla tempolla vaskipuhaltimilla esim. trumpeteilla, pasuunalla, saksofoneilla ja tuuballa.

Forró

Forró on paritanssi, jota tanssitaan hyvin lähekkäin. Tanssiasento on lomittainen: sekä miehen että naisen oikea jalka on parnerin jalkojen välissä. Miehen oikea käsi pitää tiukasti naisen vyötäröstä kiinni, vasen naisen kädestä. Naisen vasen käsi on miehen olkapäällä. Tanssijat liikkuvat samanaikaisesti edestakaisin.
Erityisen paljon forróa tanssitaan Pernanbucon ja Paraiban osavaltioissa ja koillisen kaupungeissa kuten Fortalezassa, Natalissa ja Recifessä. Forró-tanssiaiset ovat suuria juhlia ja saattavat kestää koko yön.

Maculelê

Maculelê on kahden tai neljän kepin tai jopa veitsien kanssa pareittain tanssittava rytmikäs taistelupeli. Liikkeet ovat sulavia ja kontaktinomaisia.

Capoeira

Capoeira on brasilialainen taistelutanssi ja tänä päivänä suosittu liikuntalaji, jolla on kamppailulajin ja tanssin piirteitä. Capoeira on moniulotteinen laji ja sitä pelataan afrobrasilialaisen musiikin tahdissa. Siinä voi nähdä piirteitä afrobrasilialaisesta populaarikulttuurista, esittävästä tanssitaiteesta, täyskontaktikamppailusta, kontakti-improvisaatiosta ja akrobatiasta. Capoeirapelissä on aina kaksi osapuolta ja se tehdään aina musiikin rytmin mukaisesti. Capoeiran pehmeä liikekieli on hyvin voimakasta ja persoonallista.

Arrocha

Arrocha on musiikki/tanssityyli joka on peräisin Bahiasta Candeiaksen kaupungista.

Coco

Cocon juuret ovat Pohjois-Brasiliassa ja siinä on vaikutteita afrikkalaisista tansseista ja rytmeistä. Tanssia voisi kutsua kansantanssiksi, sitä tanssitaan yleensä vastakkain parin kanssa (joko vapaasti tai käsistä kiinni pitäen) tai ringissä. Koko ryhmä myös yleensä taputtaa rytmin ja laulaa yhdessä. Ringin keskelle mennään vuorotellen tanssimaan. Improvisoiminen on osa tanssia vaikka cocoon kuuluukin muutama perusaskel.

Kuduro

Kuduro om hullun hauska tanssi, siinä mikään ei ole kiellettyä ja musiikki on hauskaa.

Calypso

Calypso-tanssissa yhdistyy mm. showtanssi ja samba (myös samba no pé -perusaskelta)